Aktuelt

 • Pinnsvin mat og myter?
  Hvor kommer disse rare mytene om hva pinnsvin spiser? At de elsker epler og jordbær, eller melk!
  Tro det eller ei med det er faktisk en myte fra middelalderen. En av våre svært seiglivede myter. Barnebøker med pinnsvin som med rosenrøde kinn som drikker melk og spiser et jordbær eller to. Gjemmer seg under en sopp når det regner. Kanskje tygger litt på en fleskesnbb som Prøysen synger om i «Bolla Pinnsvin». Vi kan forsikre dere om at det er tull.
  Men hva spiser de tenker kanskje du? Pinnsvin er kjøttetere, rett og slett. Biller, larver, meitemark, saksedyr, skrukketroll, fugle- og muse kadaver, en frosk, til og med orm og ungene og eggene til sneglene. Store snegler spiser de bare i krisetider med matmangel. Pinnsvin kan være en fare for landhekkende fugl.
  Pinnsvin trenger proteiner. Det finnes det ikke i kaninfôr, salat, fuglefrø, epler eller jordbær eller lignende. Ofte når du ser pinnsvin snuse og spise av avfallsfrukt er det insektene i frukten den er mest intressert i.
  Hva med melk? Nei pinnsvin skal aldri ha melk. Ikke i noen form. De tåler ikke melk, de tåler ikke Whiskas melk, de tåler ikke lactosefri melk. De tåler rett og slett ikke meieriprodukter.
  Pinnsvinet foretrekker sin naturlige diett, den spiser det den har behov for, men insektsbestanden er redusert. Akkurat det er noe som skaper matmangel for pinnsvina, og da trenger de hjelp. Du kan hjelpe ved å ta hensyn til pinnsvinene, gi de vann og katte/hundemat med små pellets.
 • Gi pinnsvin kun vann, alt annet er en myte!
  Pinnsvin tåler ikke laktose. Pinnsvinet blir sykt og kan få tarmkatarr med kraftig diaré, noe det kan dø av. Laktosefri melk inneholder 0,01 gram laktose per 100 gram. Det er ikke mye, men det er nok, mer enn nok. Whiskas melk er ikke noe alternativ, den inneholder mye sukker, dessuten inneholder det også rester av melk, som igjen er lactose.
  Får pinnsvin diaré vil kroppen fort bli tappet for væske på samme måte som når mennesker får diaré. Uten ekstra tilførsel av væske kan væskemangel gjøre oss enda sykere, så også med pinnsvin. Vi bor i et varmt hus, har en seng og ligge i, har kanskje noen rundt oss som hjelper med vann og mat. Det har jo ikke et pinnsvin. Kanskje blir det dehydrert, kaldt og finner ikke vann, eller er for sykt til og finne dette selv.
  Så hva skjer da? Da vil pinnsvinsvinet ha en stor risiko for og dø. Hva er det pinnsvinet egentlig dør av? Jo blant annet væskemange og matmangel. Da får pinnsvinet problemer med og opprettholde riktig kroppstemperatur. Da er faren for at pinnsvinet dør stor.
  Pinnsvinet mangler et enzym og ved lav kroppstemperatur vil spyfluene misforstå og tro at pinnsvinet er dødt. Spyfluene legger egg i det levende pinnsvinet, de vil utvikle seg til larver og de vil bruke pinnsvinet som matfat, inntil pinnsvinet dør en lang og smertefull død.
  Før ga man gjerne melk til pinnsvin, men vi ga også hunder sjokolade, eller rosiner og druer til en katt.
  I dag vet vi at hunder ikke bør skal ha sjokolade fordi de kan dø av det.
  I dag vet vi at katter ikke skal få rosiner eller druer, fordi de kan dø av det.
  I dag vet vi også at pinnsvin kan dø av melk
  Gi vann, pinnsvin er helt fornøyde med vann. Vil du gi litt ekstra, gi tørrfôr for katt eller liten hund
 • Hva gjør pinnsvinene nå?
  Nå ligger de forhåpentligvis i dvale alle sammen.
  Gjennom sommeren bør pinnsvinet fordoble kroppsvekten, og det meste av vektøkningen skyldes et tykt fettlag. Fettlaget gir både god isolasjon og er dessuten et energilager som den tærer på under vinterdvalen. Dette gjør at den forhåpentligvis overlever vinteren og kan starte på en ny sesong
 • Hva gjør Pinnsvinhjelpen nå
  Vi prøver å tilrettelegge for neste sesong. 2015 var et katastrofe år med stor matmangel, kald og sur sesong som ga mye problemer og enda mere sykdom. Vi lærer mye hver sesong og det prøver vi å ta med oss til neste år. Det er nå planene for 2016 legges.
  Nå fyller vi opp lagrene våre med utstyr, kjøper inn det vi vet vi kommer til å trenge. Prøve å skaffe oss fôr- og halm/høyavtaler. Snakke med veterinærer.
  Sist men ikke minst, intervjue alle dere som gjerne vil hjelpe oss med pinnsvin.

 

 • Gi aldri pinnsvin melk, laktosefri melk eller Whiskas kattemelk.
  Alle disse produktene inneholder rester av melkeproteiner osv og det kan gi pinnsvinet kraftig diaré og tarmkatarr, noe det ofte dør av.
 • Pinnsvin er insektetere. Biller, larver og meitemark er snaddermat for et pinnsvin. Frosker, egg og unger av småfugler som hekker på bakken. Mus og andre smågnagere sier den heller ikke nei til. Hoggormer blir spist med hode og giftkjertel. Av og til spiser det også åtsler, litt bær og sopp.
  Enkelte biller inneholder stoffer som smaker så vondt at de ikke blir spist av andre, dette spiser ofte pinnsvinene. Noen biller kan inneholder et giftstoff som kalles kantaridin. Dette er et svært giftig stoff og et menneske kan dø av 0,03 gram av dette stoffet. Pinnsvinet derimot tåler 3000 ganger så mye!
  Pinnsvinet regnes som opportunister. Det vil si at de tilpasser dietten sin til den maten som er tilgjengelig for dem i området de lever.
 • Både tørrfôr og våtfôr for katt og hund er god pinnsvinmat.
 • Men de er ikke vegeterianere.
 • Om pinnsvin spiser snegler er et spørsmål veldig mange stiller oss.
  Snegleegg og småsnegler er for et pinnsvin godsaker. Derimot store brunsnegler liker ikke pinnsvin.
 • Dette er årsaken til at det tar tid før ett pinnsvin eller flere klarer å renske en normal hage for snegler. Om en brunsnegle legger 400 egg, så er dettte et lite måltid for et pinnsvin, sakte men sikkert forsvinner sneglene ut av hagen din. Det vil ta ca 2 år før et pinnsvin har ryddet opp i sneglebestanden i hagen din.
 • Hunder
  Hunder og pinnsvin kan godt leve i nærheten av hverandre.
  Hunder kan skade pinnsvin stygt, men hunden din kan også selv komme til skade.
  Pinnsvinet klarer ikke å beskytte seg mot hunder, så når en hund ”leker” med et pinnsvin kan det skade pinnsvinet. Selv om hunden ikke har vært aggressiv og ”bare” har lekt, kan en tann trenge inn i et pinnsvin. Et bein kan ha blitt bitt eller revet av.
 • Katter
  Det “verste” en katt kan gjøre mot et pinnsvin er å spise opp maten deres som vi mennesker har satt ut. Og det er ikke så ille. Katter er ingen trussel mot pinnsvinene, de er bare nysgjerrige og lekne, men de går som regel veldig bra sammen og lar pinnsvinene være i fred. Pinnsvinene bryr seg ikke om kattene.
 • Har du en vedstabel på paller, et lekehus, en terrasse etc hvor det er et hulrom under dem? Dette er en god start. Høyden trenger ikke å være mer enn 10 – 20 cm, det er nok for at større hunder, rever og grevlinger ikke kan komme inn. Åpne kompostbinger, hauger med greiner og tørt gress som ligger i et rolig område er også et godt egnet sted.Bilde2
 • Pinnsvin lager hi på de merkeligste steder, selv om du lager et palass av et hus til de, så er det ikke sikkert de flytter inn. Sett det i le for vind og vær, inn i mellom busker, eller ved komposthaugen, unngå direkte sollys og pass på at det ikke står på et sted det samles mye vann på bakken.
  Så hvordan kan man selv lage et pinnsvinhus? Det er lett det! Det er i prinsippet fire vegger, et gulv, et tak og en åpning med en tunnel som inn- og utgang.
  Man kan bruke kryssfinérplater, osb-plater eller andre materialer som tåler litt vann. Det skal ikke være for høyt til taket, bunnen skal være myk, og det skal være lufting så det ikke blir kondens. Taket er større enn gulvet, for at det skal stikke godt utenfor.
  Under taket skrur man fast lister som ligger på inn-eller utsiden av husveggene når man legger på taket. Slik at det ligger stødig.
  På taket på huset og på tunnelene stifter man på takpapp, gulvbelegg eller annet som er vanntett.
 • Når huset er ferdig setter man det på et egnet område som beskrevet over, og sett det gjerne på noen planker slik det ikke står rett ned på bakken. Det vil forhindre fukt å trekke opp i tregulvet.
  Husk å bore noen hull gjennom veggen i huset slik det blir ventilert.
  Fyll pinnsvinhuset med tørt høy eller halm, tørre blader, og evt en avis i bunnen.
 • Trehus eller Lecahus.
  Huset skal være 40x30x20 cm i høyden. Inngangspartiet ca 14 cm. Bygg huset på en myk plate eller på gresset, men pass på at det ikke er et sted som blir fuktig om vinteren, eller at stedet ligger i en dump. Sett opp blokkene som vist på bildet, men på en treplate. Lag tak av kryssfiner. Lager du en kant på undersiden av takplaten vil ikke taket eller lecaen forskyve seg. Ha takpapp på taket. Fyll huset med halm og tørre, visne blader. Sett en stein på taket så ikke dyr kan vippe taket av.
  Pass på ventilasjonen i huset så det ikke blir kondens eller mugg.
 • Pallehus
  Dette huset er stort og gir god plass til en mor med barn. Den kan også graves ned i komposten.
  Snu en stor palle med en pallekarm og sag av planken i midten. Snu pallen igjen. Legg noen tverrgående planker over toppen og spikre de godt fast. Sett pallen på et lunt, rolig og skyggefullt sted i hagen. Fyll pallen med halm og tørre blader. Legg godt med tørre kvister over
  Du kan også bruke små paller
 • Hvordan lage en fôringsstasjon til pinnsvin i hagen?
  Vi kan langt på vei hjelpe pinnsvinene med dette ved å sette ut tørrfôr til katt eller valp, og vann. Det er ofte et problem å få satt ut mat dedikert til pinnsvinene, for andre dyr som katter og skjærer vil også forsyne seg av maten. En løsning på dette er å lage en fôringsstasjon.
  Alt som egentlig trengs er fire ting
  Plastboks med lokk, et ventilasjonsrør eller evt et avløpsrør (pass på diameteren ikke er under 13 cm), en sag og en boremaskin.
  Boksen bør være mørk, og gjerne med lokk slik at man enkelt kan åpne og fylle på mer mat og drikke, og i tillegg rydde opp litt etter hvert.
  Røret er en del av et ventilasjonsrør, og dette kan bøyes slik at man kan lage en S- eller U-form på det. Det er lurt at innganen til selve mathuset har litt lengde. Den bør være min. 13 cm. i diameter, slik at pinnsvinet ikke setter seg fast. Noen blir store, og man må utvide diameteren litt. Her er det brukt et 15 cm i diameter rør.
  Dette er altså det du trenger for å lage en fôringsstasjon.  Dersom du har flere pinnsvin i hagen, er det en god idé å lage to inn/utganger, og en større boks. Da bruker du bare et rør til og sager ut en ny åpning.
 • Man må ha skåler til å ha vann og mat i. Da kan det være lurt å bruke tunge keramikkskåler slik at de ikke velter. Det kan gå hardt for seg ved matfatet! Og så kan det være fint å bruke avispapir i bunnen, slik at man lettere kan holde det rent og i orden.Om man ikke har anledning til å lage en slik fôringsstasjon så kan man med stort hell lage en mye enklere  versjon.

BildeaHager som er utformet som golfbaner eller fotballbaner, er minimalistiske uten hekker og buskas, uten ugress og kompost, er ingen god hage for pinnsvin. Det betyr at du bør bruke deler av hagen din til villniss, et sted hvor det ikke er så nøye. Gjerne et rolig, litt skyggefullt område, men lunt og godt. Gress, fliser, planter i krukker er ikke nok for pinnsvinets trivsel.

 • Vann
  Pinnsvin må ha en mulighet til å få friskt vann. Svært mange av våre naturlige vannkilder for dyr er borte. Bekker er lagt i rør, myrer er drenert, fuktige områder er bebygget osv. Vi anbefaler på det varmeste et lite fuglebad på bakkenivå eller minimum en stor veltesikker skål (f.eks skåler brukt under terrakotta potter) som tar nok vann for en dag eller to. Da vil du også se at du får besøk av både fugl og sommerfugl, insekter og annet dyreliv. Har du god plass i hagen blir dette et flott sted å ha en benk hvor du kan sitte stille og bare se og lytte. Kanskje plante noen blomster som tiltrekker seg sommerfugler og som lukter godt.
  Mange pinnsvin dør av fordi de er dehydrerte. De må kanskje krysse veier for å finne vann eller det er for langt mellom steder hvor det finnes naturlige vannkilder. Særlig om våren er dette aktuelt, for når de våkner fra dvalen er de svært tørste. Må de gå langt for å finne vann blir de kanskje øre og desorienterte, begynne å sjangle, legger seg ned og gir opp. Rett og slett tørster i hjel.
 • Mat
  Pinnsvin spiser alle mulige insekter, snegler og annet kryp. Kompostbinger, kvisthauger og løvhauger som får ligge i fred og ro år etter år er steder hvor pinnsvin trives og matfatet er utenfor døren. Fjerner du løv, visne planter, luker vekk for mye blir det tørt og maten blir borte. Du må rett og slett ikke rydde for mye.
  Skal du hjelpe et pinnsvin med mat så må du gi dem tørrfôr for katt eller for liten hund. Pinnsvin er ikke vegetarianere. Fremmede frukter og bær kan være gode for mennesker, men gift for pinnsvin. Druer, gojibær,  etc er ikke mat for pinnsvin.