Pinnsvinunger og babyer

Dersom du oppdager pinnsvinunger ute på dagtid alene må du ikke gå fra dem.

Små unger klarer seg ikke uten hjelp, og de er bare ute og rusler alene dersom noe har skjedd med mammaen deres slik at hun ikke lenger kan ta seg av dem. Er du i tvil ringer du oss.

Babypinnsvin

Kjekt å vite om pinnsvinunger og babyer

Dersom pinnsvinet veier under 300 gram trenger det hjelp for å overleve.

Er det mindre enn knyttneven din haster det ekstra.

En pinnsvinmamma med små unger må få være helt i fred. Hun kan fort bli redd, forlate ungene sine, og i noen tilfeller ta livet av dem.

Skulle du være uheldig å forstyrre et hi må du straks legge alt tilbake slik du fant det og la pinnsvinmamma ta seg av de små.

Ungene kan du treffe på hele sommeren, men sannsynligheten er størst i juli, august og september. Jo mindre ungene er, jo viktigere er det at de får hjelp så fort som mulig.

De minste ungene har ingen pels, ingen tenner, nesen er kort, og ører og øyne er lukket. Disse ungene vil du kun finne ute om det er noe alvorlig galt. De skal ligge inne i hiet sammen med moren sin. Det er viktig å ikke forstyrre pinnsvinmor mens hun har små unger. Da kan hun forlate ungene sine, skade dem, og i noen tilfeller ta livet av sine egne små.

Når ungene er rundt tre uker gamle veier de mellom 85 og 115 gram. Da har de fått pels på magen og i ansiktet, og øyne og ører åpner seg. Nesen er fortsatt kortere enn hos større pinnsvin.

Når ungene er over fire uker gamle ser de omtrent ut som en liten kopi av et voksent pinnsvin. De neste ukene vil de bare legge på seg og gjøre seg klare til vinterdvalen.

Ikke forlat dem! De trenger varme. Fyll en flaske med godt varmt vann, pakk flasken inn i et håndkle, og legg dette i en pappeske med høye kanter. Legg ungene inntil varmen fra flasken og håndkleet, gjerne med et nytt håndkle over.

Ring Pinnsvinhjelpen på 922 80 021. De finner noen du kan levere ungene til for videre oppfølging.

Hold utkikk etter flere unger i området der du fant de første. Et kull kan gjerne bestå av opptil ti unger.

Dersom ungene går sammen med moren sin skal du ikke forstyrre dem. Du kan likevel hjelpe dem å overleve vinterdvalen ved å sette ut fôr og vann hver kveld. Både tørrfôr og våtfôr for katt og hund er god pinnsvinmat. Pinnsvin er insektetere, men regnes som opportunister. Det vil si at de tilpasser dietten sin til den maten som er tilgjengelig for dem i området de lever. Men de er ikke vegeterianere.

I tillegg kan du passe på at deler av hagen din ikke er for velstelt. Pinnsvin setter pris på at det ligger litt rusk og rask igjen. Det er matfatet deres som er under bladene og planteavfallet du gjerne vil fjerne, samtidig som de kan bruke løv og gress for å lage hus for vinteren. Du kan også sette ut et egnet pinnsvinhus som kan gjøre vinteren litt lettere for de små som skal gå i dvale for første gang.