Viktig før du ringer oss...

Funnet et pinnsvin?

Når skal du hjelpe?

Finner du et skadet/sykt pinnsvin eller en pinnsvinunge må du ikke overse det. Det trenger hjelp i dag. I morgen kan det være for sent! Ikke legg det i veigrøften eller under en hekk.

Husk at disse pinnsvinene ikke har luksusen av tid, de kan ikke vente! Pinnsvin vil muligens ikke vise symptom på sykdom/svakhet/smerte før det er veldig sykt.

Før du ringer oss:

Ikke forlat pinnsvinet uten tilsyn for å gå og ringe, det kan være borte når du kommer tilbake. Løft pinnsvinet opp med hansker, håndklær, skjerf, votter, t-skjorte e.l. og legg det i en høy eske. Pinnsvin er flinke til å klatre. Legg et håndkle e.l. over pinnsvinet slik at det kan gjemme seg.

Nå ringer du oss på 922 80 021 eller kontakter en veterinær så raskt som mulig.

Veterinærer har hjelpeplikt og kan søke mattilsynet om å få refundert utlegg i forbindelse med undersøkelse. Mattilsynet dekker avliving av syke eller skadde ville dyr.

Tilfellene som er beskrevet her vil kreve hjelp

Dette er syke og kalde dyr som trenger hjelp. Ta pinnsvinet med deg inn og ring oss på 922 80 021

Alle dyr som blir påkjørt kan ha store skader. Skadene kan være både indre- og ytre og dyrene er ofte i sjokk. Pinnsvinene trenger derfor medisinsk hjelp. Ta kontakt med veterinær eller ring oss på 922 80 021.

Pinnsvin er nattdyr, og de er skal ikke ute om dagen. Pinnsvin soler seg ikke på dager med fint vær. ”Dagen” i Norge er imidlertid et relativt begrep avhengig av hvor i landet du er, og når solen går ned. Midt på sommeren har ikke solen gått ned når pinnsvinene kommer ut ved 19-tiden. Det kan derfor være lurt å se på klokken.

Dette er syke og kalde dyr som trenger hjelp. Ta pinnsvinet med deg inn og ring oss på 922 80 021

Små pinnsvinunger vil ikke forlate hiet alene uten moren med mindre de har problemer. Når de er små vil de ikke klare seg på egenhånd. Pinnsvin som er under ca 300 gr. er regnet som små. Er pinnsvinet på størrelsen av knyttneven din, trenger det hjelp så fort som mulig. Ikke tenk at andre pinnsvin adopterer dem eller at naturen ordner opp. En slik tankegang vil i de fleste tilfeller resultere i død for de aktuelle dyrene, og kan bli regnet som dyremishandling.

Ring oss på 922 80 021

Pinnsvin går vanligvis i hi de har bygget senhøstes og når frosten setter inn. Noe pinnsvin derimot ikke gjør er å legge seg ned for å sove på en plen, en sti, veigrøft, på gangveier etc, dette er ikke normalt uansett vær. Dette skjer med syke dyr og/eller dyr som ikke har klart å oppnå den vekten de trenger for å overvintre på naturlig måte i et hi. Finner man slike dyr liggende – tilsynelatende ”sovende” – må det umiddelbart tas med innendørs.

Ring oss på 922 80 021

Prøv å fjern alle flått som du ser. Flåtten setter seg gjerne i ansiktet til pinnsvinet, i og bak ørene, på magen, på beina og i armhulene. Om pinnsvinet ikke vil la seg undersøke på enkelte deler av kroppen, er det stor sjanse for at det sitter flått akkurat der. Flåtten brenner eller knuser du. Syns du at det virker som om dyret ikke har det bra eller du er usikker ringer du oss på
922 80 021

Flueegg er gule/hvite og ser ut som små riskorn eller som sagmugg. Disse må fjernes så fort som overhodet mulig, da eggene i løpet av 24 timer utvikler seg til larver – disse vil bruke pinnsvinet som middagsmat. Det blir en sikker men svært smertefull død. Bruk en tannbørste eller en ren mascarabørste og gre eggene ut av pelsen. Sjekk ører, pels i ansikt, ved anus, på føtter/ bein, i armhuler og langs pelskanten opp mot piggene. Se på ryggen av pinnsvinet mellom piggene og se om du også kan finne egg der. ALLE eggene må bort. Har eggene utviklet seg til larver må dyret veldig ofte avlives.

Pinnsvin som er fanget i nett må klippes løs så fort som mulig. I slike situasjoner er faren for brudd og betente sår stor. Blir pinnsvinet hengende for lenge i nettet vil også fluer komme og legge egg.
Ofte må veterinær kontaktes, men ring oss på 922 80 021 så prøver vi å hjelpe så godt som mulig

Det kan være veldig mange årsaker til at pinnsvin mister piggene. Alt fra skabb til sopp, mangelsykdommer, skader etc. Et pinnsvin uten pigger har ingen beskyttelse, og er derfor i stor fare. Et pinnsvin uten pigger vil ikke være istand til å forsvare seg på noen måte. Med medisinering og stell vil piggene komme igjen.
Ta kontakt med oss på 922 80 021

Dessverre skjer dette oftere enn du tror. Man kan spekulere i årsaker, men det hjelper ikke pinnsvinet der og da. Et pinnsvin som er mishandlet kan ha både indre- og ytre skader og kan være i sjokk. Kontakt veterinær snarest. Kontakt oss fordi alle dyremishandlingssaker skal anmeldes.

Ring oss på 922 80 021

Bruker du gresstrimmer eller klipper gresset under hekker og busker kan det godt være et pinnsvin der. Pinnsvin vil bli skremt av lyden men det vil ikke løpe bort, men derimot rulle seg sammen for å forsvare seg. Skadene er ofte store. Kontakt veterinær så fort som mulig.
Du kan effektivt sjekke om det er et pinnsvin der om du tar og stikker en fot under busker og hekker før du klipper. Robotklippere er farlig for pinnsvin, på lik linje med kantklippere. Pinnsvinet lar seg ikke stoppe av den elektriske sperrekablen til robotklipperen.

Bråtebrann er et stort problem for pinnsvin da de gjerne trives i områder hvor det er mye kratt og gress og under tørre kvisthauger. Snu om på løvhaugen eller kvisthaugen i hagen din før du eventuelt brenner avfallet. Brannskader er vanskelige og krevende. Pinnsvinet vil være i sjokk. Kontakt veterinær snarest.