Hva driver pinnsvinene med nå?

Har du noen gang sett pinnsvin parre seg? Kanskje, kanskje ikke.

Kanskje er det flere beilere tilstede og de må nedkjempes, så litt «slåssing» er det. Så når du ser et pinnsvin gå til angrep på en rund stikkende kule av et annet pinnsvin er det ofte en viss argumentasjon om hvem som er størst som ligger bak konflikten. Ja det kan se voldsomt ut, men det går som regel helt fint, de tåler dette.

Når hannen er kvitt konkurrentene og endelig får hunnen for seg selv må han vinne damens gunst. Det er derimot ikke så enkelt. Hun pleier og være kresen. Liker hun han og er klar til parring begynner de og danse, samtidig som de flørter voldsomt. Hannen snøfter høylytt og løper i ring rundt hunnen. Hun er ikke borte hun heller når vi kommer til snøfting, ja om hun er klar for parring da.
Dette blir det mye lyd av, enda mere sirkling, og enda mere lyd. Det kan pågå i timer. Når de endelig er ferdige, om de ble ferdige med en runde parring, så ja, da starter de gjerne på en runde til med parring.

Pinnsvin bryr seg ikke så mye om lyset er på, eller ikke. De skal parre seg, og det kan skje at de blir litt døgnville. Da vil du kanskje støte på en slitet lite pinnsvin ute på dagtid, som ikke rakk og komme seg hjem til hiet før den var helt ferdig og fikk sagt farvel til partneren sin.

Det er viktig at pinnsvinene ikke blir forstyrret nå, men får holde på med sitt i fred og ro. Uten ro blir det kanskje ikke noen babyer i området ditt, så vis aksomhet og ansvar